Paketboxar

Här har vi samlat viktig kunskap och svar på några av de vanligaste frågorna om vad en paketbox är. Kontakta oss om du letar någon information du inte hittar nedan!

Paketbox trapphus

Vad är en paketbox?

En paketbox är en säker plats dit paket och leveranser kan beställas. De är oftast utformade som större skåp i stål med flera olika fack. När beställaren lägger en beställning kan paketboxen väljas som leveransplats, och beställaren får sedan en avi och exempelvis en kod för att öppna just sitt fack med leveransen i. Paketboxar kan placeras både utomhus och inomhus, och kan antingen vara privata (exempelvis för ett företag eller en bostadsrättsförening) eller exempelvis placerad på gatan för allmänheten att använda.

Hur fungerar paketboxar?

Att använda paketbox fungerar som andra alternativ för e-handel. När man checkar ut sin beställning på webbsidan väljer man paketbox som leveransalternativ. Speditören kör sedan ut paketet dit, lägger i ett av paketfacken, och en avisering skickas till beställaren.

Beställaren kan sedan när det passar välja att hämta ut sin leverans. Ibland har paketboxen en koddosa man kan använda på plats för att slå in den kod man fått, eller så finns en app ansluten och man kan öppna via den. Luckan låses upp och man hämtar leveransen. Enkelt och smidigt!

Vem kan använda en paketbox?

De flesta beställare som köper produkter online kan få sin vara levererad till en paketbox, beroende på paketets storlek och att det finns en paketbox i sitt närområde

Vad är ett paketfack?

Ett paketfack är varje individuellt fack i paketboxen. Bara den som har en leverans att hämta har tillgång till det paketfacket vid den tidpunkten. Paketfack kan också installera i fastighetsboxar (som vanligtvis endast kan ta emot post) för att göra det möjligt att ta emot paket i fastighetsboxen.

Vilka leveransalternativ finns vid e-handel?

Traditionellt så finns det fyra olika typer av leveranser: butik, hem, paketombud eller paketbox.

BUTIK

Självklart kan man handla och plocka upp sin vara direkt i butik, men det blir också vanligare att man kan beställa på butikens hemsida och sen hämta sin vara i deras butik – så kallat “click and collect”

PAKETOMBUD

Antagligen det vanligaste sättet att beställa och hämta varor i Sverige. När varan beställs hamnar den hos ett ombud i närheten av bostaden och man går dit med avi och legitimation för att hämta paketet.

DIREKT HEM

Leveransen går direkt till bostaden, ofta att man själv är hemma och signerar att man mottagit leveransen, men det blir vanligare att paket kan lämnas på uppfart, vid ytterdörr mm.

PAKETBOX

Paketbox är liknande paketombud, det vill säga att paketet hamnar i närheten av bostaden, men istället för att gå till ombud för att hämta så öppnar man bara ett fack med en kod, en app eller dylikt.

Det som skiljer alternativen åt är kostnader och bekvämlighet i huvudsak, men även hållbarhet. Ju närmare sitt hem en vara levereras desto mer bekvämlighet för mottagaren – troligen till ett högre pris

paketboxar
Paketbox Castor

Fördelarna med paketbox

För leveranser finns ofta ett antal parametrar man vill ta i beaktning. Pris och bekvämlighet är ofta två faktorer som man får balansera. För många är också kort frakttid och miljömässiga fördelar också viktiga! Här nedan är några av paketboxens fördelar:

Generella fördelar

  • Paketet kan levereras i nära anslutning till bostaden, oftast närmare än ett lokalt paketombud. Paketboxen kan placeras i entrén av flerbostadshuset!
  • Leveransen kan hämtas när det passar beställaren, men behöver inte vara hemma och signera mottagandet, eller anpassa sig efter paketombudets öppettider.
  • Paketet ligger i tryggt förvar, istället för att placeras utanför dörr eller på uppfart
  • Det har redan börjat bli möjligt att returnera paket i paketboxar, och detta är något som kommer utökas

Fördelar med paketboxar inomhus

Paketboxar placerade inomhus har fördelen att dessa har en längre hållbarhet då de inte slits av väder och vind, samt en högre säkerhet, då dessa är bakom ett skalskydd (exempelvis låst dörr och ibland larmat utrymme). 

Fördelar med paketboxar utomhus

Paketboxar placerade utomhus har fördelen att dessa är mer tillgängliga för speditören, mindre beroende av access till ett utrymme. Flera personer, företag och boende kan också dela på en paketbox som är placerad utomhus.

Paketboxar och placering

Var finns paketboxar?

Paketboxar hittas främst på fyra olika platser:

PAKETBOX I BUTIK

Många större matvarukedjor har placerat paketboxar i entrén till sina butiker. Det är en naturlig plats dit många rör sig i vardagen, så att ha paketboxar här blir logiskt. Då kan man smidigt hämta upp sin leverans i samband med att man handlar.

PAKETBOX UTOMHUS

Paketboxar på torg, gator, i anslutning till tunnelbanestationer och annat kommunikation blir allt vanligare. Även här placeras paketboxar i områden där många bor och rör sig i vardagen för att det ska vara enkelt att hämta sitt paket. Flera samfälligheter och radhusområden väljer också att installera egna paketboxar som bara föreningens medlemmar kan använda. Då kan paketboxen placeras på samma plats där man har fastighetsboxar, tvättstuga mm.

PAKETBOX I SERVICECENTER

Postboxar har funnits i många år, och samlas oftast i ett servicecenter med personal som hanterar utdelning och underhåll. På samma sätt finns nu servicecenter för paketboxar: en lokal tillgänglig för allmänheten där det kan finnas tillgång till flera hundra paketfack!

PAKETBOX I FLERBOSTADSHUS

Ett flerbostadshus kan välja att installera en egen paketbox. På så vis får man en paketbox på en väldigt naturlig plats där man ofta passerar flera gånger per dag, och ytterligare säkerhet eftersom paketboxen är i ett låst utrymme. Ett alternativ till att ha en dedikerad paketbox i trapphuset är att välja att göra om några av postfacken i fastighetsboxen till paketfack.

Paketbox i trapphuset?

Paketboxar används på platser där man vill kunna ta emot paket på ett säkert sätt utan att själv behöva vara på plats och skriva under. Ibland kan större kontorsfastigheter ha paketboxar (eller paketrum) för alla kontor i fastigheten att använda. Båda PostNord och fristående leverantörer har också börjat placera ut paketboxar på gator, torg och i lokaler dit man kan gå för att hämta ut sitt paket. Nu är vi också i en fas där allt fler boende i flerbostadshus och radhus vill kunna ha paketboxar i anslutning till sin fastighet för att enkelt kunna beställa och hämta ut paket. 

Paketfack i fastighetsbox

Paketfack kan integreras i fastighetsboxar. Oftast använder man utrymmet som vanligen hade använts för postfack för att istället kunna ta emot paket och leveranser. I en fastighetsboxanläggning kan man då välja att ha flera varianter och storlekar på fack beroende på hur behovet ser ut för den fastigheten.

Paketboxar storlek och mått

Hur många paketfack har en paketbox?

Det finns ingen exakt standard för hur många paketfack en paketbox har. Det kan bero på storleken på själva paketboxen och också storleken på paketfacken. Golvstående paketboxar har ofta 10-20 paketfack, medan vägghängda paketboxar vanligen har 4-12 paketfack.

Hur stora är paketfacken i en paketbox?

Precis som antal fack så finns det ingen exakt standard på hur stora paketfacken ska vara. Självklart ska ju leveransen få plats i paketfacken, men genom att ha flera olika paketfack i olika storlekar kan speditören välja den storlek som behövs för just den leveransen. Därför är det vanligaste att paketboxen har 2-4 olika storlekar på paketfacken. Du kan läsa mer om måtten på Boxicons paketboxar.

Ta hjälp av en expert

Kontakta oss för att få tips, råd, vägledning eller en offert. Vi har hjälpt projekt i alla storlekar och med alla möjliga förutsättningar.
Varukorg