Fastighetsboxar för post och paket

Bli expert på fastighetsboxar med vår guide! Vi går igenom vanliga frågor och svar och tar upp allt som är bra att veta inför ett fastighetsboxköp.

Hitta vad du söker

fastighetsboxar

Fastighetsboxguiden

Vill du lära dig allt om fastighetsboxar? Då har du kommit rätt, det är bara att fortsätta scrolla ner på den här sidan.

miljö

Köpa fastighetsboxar

Är du redo att köpa fastighetsboxar och vet vad du vill ha? Kolla in vår webbshop och klicka enkelt hem en anläggning.
Till webbshoppen

Olle Årman

Kontakta en säljare

Våra säljare kan hjälpa dig med frågor om installation och kan guida dig till rätt produkt. Hör av dig till oss på telefon eller mail.
Kontakta oss

fastighetsboxar utomhus

Referenser

Läs om och inspireras av några av våra installationer. Vi arbetar med både stora och små projekt och har gjort alla olika installationer.
Referenser

Fastighetsboxar: hela guiden inför ett köp

Sammanfattning

För den som inte har tid att läsa hela vår guide om fastighetsboxar har vi en kort sammanfattning:

  • Alla nybyggen och de flesta flerbostadshus som renoverar trapphuset installerar fastighetsboxar
  • Fastighetsboxar används i flerbostadshus, i radhusområden och av företag
  • Kostnaden för installera fastighetsboxar är cirka 700-900 kr per lägenhet
  • Fastighetsboxen måste vara godkänd för användning i Sverige
  • Det finns många olika sorters fastighetsboxar gällande storlek, varianter, material och tillbehör
  • Att köpa fastighetsboxar behöver inte vara komplicerat

För er andra som har lite mer tid, hämta en kopp kaffe och läs vidare nedan för att bli expert på fastighetsboxar.

Fastighetsboxanläggning

Vad är en fastighetsbox?

Fastighetsboxar används för postutdelning i flerbostadshus istället för att ha inkast i lägenhetsdörrarna. Varje lägenhet och företag i huset får ett låsbart fack i fastighetsboxen där post och leveranser lämnas av brevbäraren. Fackens storlek i jämförelse med smala inkast i ytterdörrar innebär att inte bara brev utan också mindre paket får plats. Fastighetsboxar finns i flera varianter, storlekar, material och utseende. De kan också monteras både inom- och utomhus, beroende på vad som passar bäst för projektet.

SKILLNADEN PÅ FASTIGHETSBOX OCH POSTBOX

Både orden “fastighetsbox” och “postbox” används ofta om samma produkt (även av proffs!). Det är inte fel, eftersom båda beskriver en produkt med fack man lägger post i. Men ordet postbox används också om en postlåda på en separat adress att ta emot post på. Ett företag kan exempelvis ha ett kontor i en stad men en postbox för att ta emot post på en annan ort. En fastighetsbox är alltid en central anläggning för postutdelning på samma adress.

Köpa fastighetsboxar

Är du intresserad av att handla fastighetsboxar online? Vi har en webbshop där du kan enkelt kan beställa med leverans direkt till er fastighet.

Några bästsäljare

Var används fastighetsboxar?

Fastighetsboxar har i många andra delar av världen varit det självklara sättet att ta emot post i flerbostadshus, men i Sverige har vi istället länge valt inkast i dörren. På senare tid har man däremot tänkt om, och alla nybyggen som uppförs i Sverige måste nu ha fastighetsbox. I de flesta flerbostadshus som renoverar trapphus och sätter in säkerhetsdörrar brukar man också passa på att installera fastighetsboxar.

Flerbostadshus

Den vanligaste platsen att installera fastighetsboxar är i flerbostadshus, där man har en gemensam anläggning i entrén för hela trapphuset. Alla företag och lägenheter på adressen får sitt eget fack.

Radhus

Radhusområden kan också välja att skaffa fastighetsbox. Då placeras den oftast utomhus så att alla enkelt kan gå förbi och hämta sin post. Det kan ge ett mer enhetligt intryck och man slipper inkast i ytterdörrar eller ha brevlåda vid varje hus.

Företag

På adresser med många företag, exempelvis kontorshotell och gallerior, fungerar också fastighetsboxar väldigt bra. Man kan lägga upp det som centraliserade postrum dit alla företag på adressen och Posten har tillgång.

Var i Sverige installeras fastighetsboxar?

Den ort med flest fastighetsboxar är Stockholm, både i totalt antal och i högst procent. I andra större tätorter, som Göteborg, Malmö, Uppsala och Helsingborg börjar man nu också se fler och fler trapphus med fastighetsboxar. Tanken är att i framtiden ska alla flerbostadshus i Sverige ha postutdelningen centralt i husets entré.

Fördelar med fastighetsboxar

I korthet är fördelarna med fastighetsboxar:

  • Ytterdörrar utan inkast minskar risk för inbrott och brand
  • Möjligheter för boende att ta emot större försändelser
  • Sänker uppvärmningskostnaderna i trapphus och lägenheter
  • Ljud, kallt drag och lukt mellan trapphus och lägenhet minskar

Tryggare boende

En av de största fördelarna med fastighetsboxar i entrén är att lägenhetsdörrarna inte behöver ha brevinkasten. Det finns flera fördelar med det, inte minst att inbrottsrisken och spridning av brand minskar, men också riskerna för brand att spridas. Paketleveranser blir också möjliga med fastighetsboxar för leveranser som annars hade varit för stora för brevinkasten. Alla lägenheter i fastigheten, så väl som diverse företag eller föreningar, har sitt egna fack för att ta emot och lagra försändelser.

Fastighetsboxar förbättrar miljön i trapphuset

Med dörrar utan brevinkast minskar också värmeförluster från lägenheterna, vilket sparar både de boendes pengar och är bättre för miljön. Ljud och lukt som exempelvis matos minskar också till och från trapphuset och lägenheterna. Med fastighetsboxar förbättras också brevbärarnas dagliga arbete. De kan snabbare och enklare dela ut post och paket i en centralt placerad fastighetsboxanläggning, och det blir färre personer som rör sig i trapphuset.

Ta emot leveranser i trapphuset

Med en fastighetsbox kan ni få fler typer av paket och leveranser till den egna entrén. Fastighetsboxen tillåter att ni tar emot så kallade varubrev; mindre paket som skickas med brevbäraren. Inte alla, men många, paket kan skickas som varubrev. Varubrev är normalt omöjliga att leverera i ett brevinkast i lägenhetsdörren, men blir möjliga med fastighetsbox. Det förenklar vardagen och innebär att boende inte längre behöver gå till ett postombud för små leveranser, e-handelsköp och liknande.

VILKEN SORTS PAKET KAN MAN TA EMOT I EN FASTIGHETSBOX?

Även om många väljer att ha större fack i fastighetsboxen, ofta kallade paketfack, är det inte något som PostNord eller andra utdelare kan använda i dagsläget. Det största paket som kan delas ut i en fastighetsbox är fortfarande varubrev. Maxmåtten för ett varubrev är 34 cm brett, 24 cm djupt och 7 cm högt och det får väga max 2 kg. Vill ni framtidssäkra för när det blir möjligt att ta emot större paketleveranser kan ni fortfarande välja till större fack i fastighetsboxen.

Varubrev

Placering av fastighetsboxar

Fastighetsboxar kan monteras både inom- och utomhus,  så länge produkterna klarar av klimatet.

Fastighetsboxar inomhus

Den vanligaste platsen att placera fastighetsboxanläggningen är inomhus i entrén. Finns det flera trapphus på adressen kan man ha en en anläggning per trapphus. Att ha fastighetsboxarna inomhus gör att produkten inte slits, den är lätt att hålla ren och man försäkrar sig om att post och paket hålls torra och rena. 

Fastighetsboxar utomhus

När det inte finns möjlighet att placera anläggningen inomhus kan man också montera boxarna utomhus. Det är alltid rekommenderat att de placeras under ett tak eller annat skydd för så att de mesta av nederbörden inte når facken. En viss risk att fukt och väta letar sig in i fastighetsboxens fack finns alltid. Det är också viktigt att välja en produkt med extra rostskydd, rörliga delar som inte skaver mot varandra och tåliga namnskyltar. Rost är det som kommer skada fastighetsboxens mest om den är placerad utomhus.

Monteringsanvisningar

Upphängd på vägg

Det vanligaste sättet att installera fastighetsboxar är inomhus upphängda på väggen. Det är ett enkelt och snabbt sätt att montera dem på och fungerar bra även om man inte haft fastighetsboxar tidigare. Först fäster man en skena och sedan hänger man upp anläggningen på skenan.
Monteringsanvisningar

Infälld i vägg

Vid nybyggen brukar man ibland planera för hela anläggningen genom med en djupare vägg och kan då fälla in fastighetsboxarna i väggen. De blir på så sätt mer integrerade och blir en mer permanent del av huset. Rustar man upp trapphuset kan man titta på att fälla in dem, men behöver se till att man har tillräckligt med utrymme i väggen.
Monteringsanvisningar

På stativ

Om väggen är för porös eller man vill installera fastighetsboxarna utomhus kan man montera på de på stativ som i sin tur fästes i mark eller golv. För fastighet med flera olika adresser kan stativ innebär att man kan ha en central plats för alla fastighetsboxar för flera olika trapphus.
Monteringsanvisningar

På möbel

Fastighetsboxar kan också placeras ovanpå en möbel, en avsats, hylla, bord, bänk eller liknande. Det enda man behöver vara noga med är att höjden blir rätt och att fastighetsboxen fästes på ett säkert sätt så den inte riskerar att ramla ner. Att placera anläggningen på detta sätt kan ge fastighetsboxen en plats i rampljuset eller på annat sätt göra den till en del i inredningen.

Pris för fastighetsboxar

Ska man köpa fastighetsboxar vill man ofta ha en uppfattning om pris innan man bestämmer sig. De vanligaste är att man ber om offert från flera olika tillverkare, för att jämföra pris, funktioner och storlekar.

Precis som med många andra produkter kan det skilja sig rätt mycket i pris beroende på kvalitet, utformning tillbehör man väljer. En fastighetsbox med många tillval, elektronik eller specialutförande och färg brukar kosta mer (men behöver inte göra det) medan en variant i tillverkarens standardfärg och utförande är billigare.

Fastighetsboxars kostnad per lägenhet

Kort kan man säga att kostnaden för att installera fastighetsboxar är ungefär:

  • En bra, prisvärd fastighetsbox blir cirka 700 kr per lägenhet
  • För fastighetsboxar som står utomhus är priset cirka 900 kr per lägenhet
  • I andra material än stål blir cirka 1500 kr per lägenhet
  • Med elektroniska lås och namnskyltar blir priset cirka 1200 kr per lägenhet, plus kostnader för passersystemet

Priser för olika sorters fastighetsboxar

FASTIGHETSBOX INOMHUS

En bra inomhusbox bör kosta ungefär 700 kr per fack. Systemets storlek och tillval som specialfärg påverkar prisbilden. Betalar man betydligt mindre är så bör man dubbelkolla att fastighetsboxen har rätt certifikat och är av bra kvalitet.

FASTIGHETSBOX UTOMHUS

En utomhus fastighetsboxar kostar ungefär 900 kr per fack. Det på grund av andra lås, andra ingående material, ordentliga tak och andra funktioner som skyddar mot regn och snö.

FASTIGHETSBOXAR MED ELEKTRONIK

Med elektroniska lås kopplas fastighetsboxarna till ett styrsystem, och där varierar priset en del. Men en typisk digital installation kostar ca 1000-1200 kr per fack för elektroniska lås, digitala namnskyltar, kablar och koppling till passagesystem. Det kräver att ni har ett passagesystem i utgångsläget som kan kopplas till fastighetsboxar.

FASTIGHETSBOXAR I ANDRA MATERIAL

Fastighetsboxar i mässing kostar ungefär tre gånger det  ett vanligt system kostar, och för boxar i rostfritt blir priset ungefär det dubbla.

Krav och riktlinjer

Eftersom fastighetsboxar är en del av postgången finns det en hel del krav gällande funktioner, säkerhet, tillgänglighet och hur och var de placeras. Innan man köper fastighetsboxar bör man se till att de är godkända för användning i Sverige. Det kan vara lockande att köpa billiga varianter från utlandet, men de produkterna är sällan godkända och kommer inte att klara besiktningen.

Besiktning

Innan en fastighetsboxanläggningen börjar användas ska den besiktigas av en ansvarig från Postnord. Då går man bland annat igenom:

  • Att produkten har P-märkning och är godkänd att användas i Sverige
  • Att installationen är korrekt utförd och sitter på rätt höjd
  • Att centrallåset är rätt och att postens nyckel passar i låset
  • Att namn och lägenhetsnummer är märkta rätt i varje fack

På Forum För Fastighetsboxars hemsida kan du läsa de officiella riktlinjerna.

Till Forum för Fastighetsboxar

Digitala fastighetsboxar

Vad är en digital fastighetsbox?

Digital fastighetsbox kan låta som något som finns online, likt en epost där man kan ta emot post digitalt. Men det är faktiskt en fysisk fastighetsbox som har uppgraderats med elektronik som ger den extra funktionalitet. Därför kallas digitala fastighetsboxar även ofta för elektronisk postboxar eller smarta fastighetsboxar – men man menar samma produkt!

Fördelar med digitala fastighetsboxar

Med elektroniska komponenter och ofta en internetuppkoppling kan man få utökad funktionalitet i anläggningen. Det vanligaste är att nycklarna och lås byts ut mot elektroniska lås och taggar, kort eller att boende kan öppna sina fack med app kopplad till fastighetsboxen. Det underlättar så man slipper ha lika många nycklar på nyckelknippan, och blir dessutom både säkrare och billigare för fastighetsägaren att köpa nya nycklar om en elektronisk nyckel skulle försvinna.

Med digitala namnskyltar byts de vanliga papperslapparna i postfacken ut mot digitala lösningar, oftast en LCD-skärm som visar namnet på den boende. Namnet kan uppdateras eller bytas ut, exempelvis vid in- eller utflytt, genom att logga in i ett adminsystem. Är man en fastighetsägare med många fastigheter där man har mycket rörelse i fastigheterna kan det vara ett alternativ för smidigare namnmärkning.

Koppla samman fastighetsbox med passersystem

Många digitala fastighetsboxar kommer med ett eget system, centralenhet och läsare (antingen inbyggd i fastighetsboxen eller att läsaren monteras på väggen) men det är också vanligt att man kopplar samman den digitala fastighetsboxen med passersystem. Genom att koppla ihop dem kan boende använda befintliga elektroniska nycklar och kort för att öppna sitt postfack i fastighetsboxanläggningen.

Delar av en digital fastighetsbox

CENTRALENHET

Centralenheten är den kontrollenhet som kopplas samman till lås och eventuella digitala namnskyltar och andra tillbehör. Kopplas fastighetsboxen samman med passagesystemet använder fastighetsboxanläggningen en typ av undercentral. Centralenheten kan ses som hjärnan i systemet.

LÄSARE

En digital fastighetsboxanläggning behöver en läsare (som kopplas till centralenheten) som läser av nycklar och kort. Läsaren är ibland integrerad direkt i produkten, eller så placeras den i närheten.

ELEKTRONISKA LÅS

Elektroniska lås placeras i varje postfacks lucka istället för vanliga cylinderlås. De elektroniska låsen är låsta tills de får en elektronisk signal och låses då upp. Signalen kommer från en centralenheten när användaren läser av sin nyckel eller trycker på ”öppna” i appen.

DIGITALA NAMNSKYLTAR

Digitala namnskyltar är LCD-skärmar eller liknande som visar namn och lägenhetsnummer på postfacken. Namnen kan uppdateras via dator antingen på plats eller online.

App till fastighetsbox

Öppna fastighetsbox med app

Vissa leverantörer av digitala fastighetsboxar har också koppling till app för smartphone. Man öppnar appen i telefonen och där finns möjlighet att låsa upp sitt fack. På så vis behöver man inte någon nyckel utan kan öppna postfacket med appen. Boende kan fortfarande använda nycklar för läsare, exempelvis om man är äldre och inte är så van att använda smartphone, eller om man har urladdat batteri men ändå vill hämta posten. Har man en apple watch går det ofta också att använda appen i den för att att öppna sitt postfack.

Typer av fastighetsboxar

När det kommer till fastighetsboxar finns det många olika modeller, typer och varianter. Det kan handla om tillverkningsmaterial, antalet fack och fackens riktning.
Liggande och stående fastighetsboxar

EU-standard

Det finns en Europastandard för fastighetsboxar för postutdelning. Varje land inom EU har sedan möjligheter att bestämma hur fastighetsboxarna och fack ska utformas inom ramen för denna standard. Det gör att de flesta länder i Europa har boxar som är unika för just det specifika landet. Eftersom regler och lagar angående postutdelning skiljer sig mellan länderna så skiljer sig också reglerna för fastighetsboxar. Vi har samlat ihop lite information om vilka typer av fastighetsboxar som finns i Sverige baserade på de krav och riktlinjer som gäller här.

Antal fack

Fastighetsboxar kan ha olika många postfack. De har ett eller två fack på bredden, kallat enkel- respektive dubbelbox. På höjden har boxarna 2-9 fack. Det betyder att de minsta boxarna har ett fack på bredden och två på höjden och de största har två fack på bredden och nio på höjden. Anledningen att man inte har fler än 9 fack på höjden är dels för att brevbäraren ska ha bra arbetsmiljö, men också för att boende som sen ska hämta sin post ska kunna nåda både de högsta eller lägsta facket utan problem. En fastighetsbox med bara 1 fack är teoretiskt möjligt, men med bara en mottagare finns det bättre lösningar – exempelvis en vanlig brevlåda.

Liggande och stående fack

Slutligen brukar man dela in fastighetsboxar efter om de har “liggande” eller “stående” fack. Liggande fack är det vanligaste – då är facken horisontella och man lägger in breven på ena kortsidan av facket. Fördelarna är att man kan få in flera fack på höjden, oftast upp till 9 stycken, och fortfarande följa riktlinjerna för hur en fastighetsbox får vara utformad.

För stående fack är varje fack istället vertikalt, och inkastet är placerat på ena långsidan. Där är fördelen att fastighetsboxen kan göras väldigt väggnära, och då bara sticka ut några centimeter från väggen. Nackdelen är att man inte kan ha facken placerade ovanpå varandra, så stående fastighetsboxar tar upp mycket mer väggyta. Men i vissa trapphus kan det bli trångt om en fastighetsbox sticker ut för mycket, och då är stående variant vara det enda möjliga alternativet.

Fackens orientering

Det finns olika typer av postboxar beroende på hur facken i fastighetsboxen är orienterade. Det som avgör hur en box utformas är i princip hur ett A4-kuvert läggs i postfacket. Antingen läggs kuvertet in i postfacket med den långa sidan in i postfacket, eller så läggs kuvertet in med kortsidan. För stående fack är facken högre än vad de är breda/djupa, och där finns det också två utformning eftersom alla fack måste ha ett inkast. Ett stående fack med en sida utåt hade behövt ha inkastet vertikalt istället för horisontellt, och då hade posten kunnat falla ut!

orientering fastighetsboxfack

STANDARDMODELLEN

Den vanligaste modellen på marknaden är den där kuvertet läggs in med den långa sidan först. Det ger en box som är lite bredare (ca 50 cm/fack) men inte lika djupt (ca 30 cm djup). Posten rekommenderar den utformningen. Hos oss på Boxicon kallas den modellen för Boxicon G3 Liggande. Modellen är 28,8 cm på djupet och 46,8 respektive 86,7 cm bred för enkel- eller dubbelbox. De enskilda facken har en höjd på ca 12 cm.

SMALA MODELLEN

Alltsom oftast finns det inte rum på bredden för standardmodellen. Då finns det en typ av box där ett A4-kuvert läggs in med kortsidan först. Då blir fastighetsboxen smalare på bredden men istället djupare. Det är ganska få leverantörer som har den här typen av fastighetsbox. Men för dem som har ligger bredden på runt 35 cm per fack och djupet runt 40 cm. Hos oss på Boxicon kallas den modellen för Boxicon G3 Kompakt. Bredden är 37,5 respektive 68,5 cm på för enkel- och dubbelboxen och djupet är 39,4 cm. De enskilda facken har en höjd på ca 11 cm.

TUNNA MODELLEN

I vissa entréer behöver boxen vara så grund som möjligt. Då finns det en stående modell. Den bygger på att A4-kuvertet läggs stående i postfacket istället för att det ligger på hyllplanet. En stående fastighetsbox tar mycket väggyta i anspråk men djupet blir bara 15 cm. Posten rekommenderar som regel att inte välja en stående modell om det inte är det enda alternativet, då det är lite svårare att dela ut post i dem och i praktiken rymmer de lite mindre. Här har vi på Boxicon valt att erbjuda en lite djupare box än de flesta konkurrenter, just för att utrymmet ska bli likvärdigt. Hör av dig till oss om du vill veta mer om våra specialboxar.

Enkelboxar och dubbelboxar

I branschen slänger man sig ofta med “enkelboxar” eller “dubbelboxar”. Enkelboxar har bara en kolumn med fack och en dörr med gångjärn på ena sidan. Dubbelboxar har två kolumner med fack, och oftast öppnas dörrarna i mitten med gångjärn på respektive sida.

Enkelboxar har oftast mellan 1 till 9 fack, medan dubbelboxar då har dubbelt så många – 2 till 18 fack. Man installerar vanligen dubbelboxar, eftersom de behöver färre centrallås och tar mindre plats. Enkelboxar används för att fylla ut för de sista facken eller när föreningen är under tiotalet lägenheter.

Dubbel och enkel fastighetsbox

Material: stål, trä eller mässing

Fastighetsboxar är tillverkade i antingen stålplåt, någon typ av trä och i vissa fall mässing. Vissa produkter också ha en stomme i plåt men en utsida i tunn laminat eller träfanér för att ge fastighetsboxen ett annat utseende.

Fördelen med stål är framförallt att det ger en längre livslängd på produkten och ökad säkerhet då materialet är stabilare. Dessutom går fastighetsboxar som är förberedda för det att placera utomhus där vind och väder ökar slitaget och där träboxar inte är lämpliga.

Fördelen med trä är att det kan ge ett mer inbjudande intryck i entrén, men den känslan går även att få till med fanér. Det ska sägas att fastighetsboxar i plåt är de absolut vanligaste, både i Sverige och i övriga delar av världen.

Mässing ger ett väldigt unikt utseende och fastighetsboxen ger direkt en lyxig känsla. Är fastighetsboxens inbrottssäkerhet hög redan från början så kommer inte mässing att påverka säkerheten alls.

Tillbehör till fastighetsboxar

Här har vi några av de vanligaste tillbehören till fastighetsboxar. De kan förbättra funktionen eller underlätta i den dagliga användningen.

SNEDTAK

Om man inte fäller in anläggningen i väggen brukar det alltid rekommenderas att man har snedtak till fastighetsboxen. Taket förhindrar att någon lägger reklam, post eller glömmer en kaffemugg ovanpå fastighetsboxen. Det blir enklare att hålla rent och snyggt och också enklare att rengöra produkten.

SERVICEFACK

Ett servicefack är ett gemensamt fack som fungerar som extra lagringsutrymme. Har en boende redan ett fullt fack kan det det extra servicefacket temporärt utnyttjas. Den boende får en nyckel till servicefacket i samband med leveransen.

AVLASTNINGSBORD

I anslutning till fastighetsboxanläggningen behöver man ett så kallat avlastningsbord som brevbäraren kan använda som avlastningsplats vid postutdelningen. Det kan vara en skiva monterad bredvid anläggningen, men moderna fastighetsboxar har avlastningsbordet inbyggt så man slipper montera ett extra.

TIDNINGSHÅLLARE

Tidningshållare monteras utanför varje ytterdörr genom hela huset och gör att morgontidningen fortfarande kan delas ut som förut. Annan post hamnar i lägenhetens fack i entrén, men prenumererar man på en morgontidning vill man oftast fortfarande ha den direkt till lägenheten! 

STATIV

Stativ fästes i marken eller i golv och tillåter att fastighetsboxen monteras fristående. Det finns flera olika stativ beroende på modell på fastighetsboxen och vilken storlek, eftersom de behöver olika höjd och bredd på stativen.

ELEKTRONISKA LÅS

Fastighetsboxar kan utrustas med elektroniska lås som i sin tur kopplas till husets passersystem. På så vis kan boende öppna sina fack med samma bricka de använder för passage i fastigheten. 

ELEKTRONISKA LÅS FÖRENKLAR NYCKELHANTERINGEN

Fördelarna med elektroniska lås är att ni slipper separat nyckelhantering för anläggningen, vilket för större föreningar kan vara både tidsödande och kostsamt. Lås, taggar och behörighet administreras fortfarande i det nuvarande systemet utan några tillkommande kostnader, ny programvara eller komplicerade integrationer. Taggar i ett passersystem är både enklare att ersätta och går att avaktivera utan att några lås behöver bytas ut på plats.

Så går det till att köpa fastighetsbox

Här är en översikt över stegen när ni beslutat att installera en centraliserad postutdelning.

1. INVENTERING

Först behövs en inventering över lägenheter och företag på adressen så man vet hur många fack som ska finnas i anläggningen. Man behöver också fundera på hur man vill installera fastighetsboxarna, tillbehör man behöver och var de kan sitta. Vi på Boxicon hjälper gärna till med produktförslag, placering, funktioner och smarta lösningar ert projekt kan dra nytta av.

2. BESTÄLLNING

Efter att man bestämt sig för en leverantör lägger man beställning. Boxicons produkter skickas direkt från tillverkning till er fastighet. Raka vägen utan mellanhänder. Ni kontaktar också Posten för att informera om att man ska börja använda fastighetsbox på adressen.

3. INSTALLATION

Efter att produkterna har anlänt behöver de installeras. Är man lite händig kan man göra det själv, annars kan vi på Boxicon kan ordna med erfarna hantverkare som monterar fastighetsboxarna på ett korrekt och säkert sätt.

4. DRIFTSTART

När produkterna är uppe behöver de först namnmärkas korrekt och sedan besiktigas av Postnord. Vi hjälper till med driftstarten, ser till att de boende får rätt information och få hjälp med praktiska moment som med namnmärkning och nyckelutdelning. Dags att börja ta emot post!

5. EFTERSUPPORT

Efter att anläggningen kommit i drift kan man behöva support. Det kan röra sig om att köpa reservdelar, få nya nycklar eller beställa nya namnskyltar när någon flyttar in. Boxicon finns där för er under hela fastighetsboxens livstid.

 

Denna text är faktagranskad av experten Olle Årman.

Ta hjälp av en expert

Kontakta oss för att få tips, råd, vägledning eller en offert. Vi har hjälpt projekt i alla storlekar och med alla möjliga förutsättningar.
Varukorg