Ett passersystem är en teknisk lösning som används för att begränsa tillgång till en byggnad, en lokal, ett rum eller en annan plats. Det fungerar genom att använda olika former av autentisering, till exempel en passerkod, ett kort eller en biometrisk identifiering som fingeravtryck för att bevilja eller neka tillträde till utrymmet.
Passersystem är vanligt i större byggnader eller institutioner, såsom kontorsbyggnader, sjukhus, universitet och industriområden, där det kan finnas behov av att begränsa tillträde till specifika områden eller utrustning. Men i de flesta flerbostadshus har man också valt att installera passersystem då det finns många fördelar.
Genom att använda ett passersystem kan man kontrollera vem som får tillträde till en byggnad eller ett område och under vilka tider eller förutsättningar. Detta kan öka säkerheten och minska risken för intrång, stöld eller skadegörelse.
Flerbostadshus och bostadsrättsföreningar som inte använder elektroniska passersystem har ofta någon annan typ av säkerhetslösning, exempelvis att alla boende har en huvudnyckel.
Passersystem används på olika platser där det finns behov av att begränsa tillträde till en byggnad, ett område eller en specifik utrustning. Här är några exempel på platser där passersystem används:
Passersystem används i kontorsbyggnader för att kontrollera tillträde till olika avdelningar eller rum i byggnaden. Oftast kan bara anställda få tillgång under vissa tider på dygnet - när de förväntas vara på jobbet.
Passersystem används i skolor och universitet för att begränsa tillträde till vissa områden som bibliotek eller forskningslaboratorier.
Passersystem används på sjukhus för att kontrollera tillträde till olika avdelningar och för att säkerställa att endast auktoriserade personal har tillgång till medicinsk utrustning och känslig information.
Passersystem används i industriområden för att kontrollera tillträde till produktionsområden, maskiner och utrustning.
Passersystem används ofta i flerbostadshus för att se till att endast boende har tillträde till fastigheten. Lösningar finns för att kunna ta emot besökare och ge tillträde till exempel sophämtning och städpersonal.
Passersystem kan också användas på andra platser där det finns behov av säkerhet och kontroll av tillträde. Det är vanligt att passersystem används i kombination med andra säkerhetssystem, som övervakningskameror och larm, för att skapa ett heltäckande säkerhetssystem. Antingen är dessa system inbyggda i passersystemet, eller så integreras de med system från andra leverantörer.
Det finns flera fördelar med digitala passersystem, speciellt då det finns flera lösningar som kan anpassas efter behoven för just den fastigheten.
Även om passersystem har många fördelar gällande både kontroll och säkerhet finns det några saker som kan skapa mer arbete eller orsaka problem.
Innan man väljer passersystemsleverantör bör man se över sina behov för att vara säker på att man väljer ett passersystem som passar just den fastighetens behov.
Priset för ett passersystem för en bostadsrättsförening kan variera beroende på olika faktorer som:
Generellt kan priset för ett passersystem för en bostadsrättsförening variera mellan några tusenlappar till tiotusentals kronor beroende på ovanstående faktorer. Det är viktigt att jämföra priser och funktioner från olika leverantörer innan man beslutar om vilket passersystem som är mest lämpligt för bostadsrättsföreningen.
För att bekräfta behörighet vid en accesspunkt och bli insläppt används olika typer av teknologier. Det är vanligt att läsare mm kan läsa flera olika teknologier, eller en kombination av dem. Fundera på era behov och vilka teknologier ni kan behöva i när ni planerar inköpet.
En tagg, eller elektronisk nyckel, är en liten plastbricka med inbyggd trådlös elektronik. Den är oftast enkel att fästa på nyckelknippan och hålls nära en taggläsare för att låsa upp dörren.
Ett kortbaserat passersystem använder magnetiska eller RFID-kort som används för att ge tillträde till utrymmen. Användaren håller kortet mot en kortläsare som läser av kortets information för att bevilja tillträde.
Ett passersystem med passerkod använder en kod som används för att ge tillträde till utrymmen. Användaren anger koden på en dörrlås eller på en separat kodpanel för att öppna dörren.
Ett passersystem med fjärrkontroll använder en fjärrkontroll som används för att ge tillträde till utrymmen. Användaren trycker på en knapp på fjärrkontrollen för att öppna dörren.
Ett biometriskt passersystem använder identifiering av en persons fysiska egenskaper, till exempel fingeravtryck, ansiktsigenkänning eller irisigenkänning för att bevilja tillträde till utrymmen.
Ett passersystem som använder en mobilapp tillåter användare att använda sin smartphone för att öppna dörrar och ge tillträde till utrymmen.
Inköp, installation och drift av ett passersystem kan vara en komplex process och det är viktigt att det utförs på rätt sätt för att säkerställa att systemet fungerar korrekt och ger optimal säkerhet. Nedan följer några steg som vanligtvis ingår i installationen av ett passersystem:
Det första steget i installationen av ett passersystem är att planera systemet. Detta inkluderar att identifiera behoven och kraven för passersystemet, bestämma vilken teknik som ska användas, vilka dörrar och utrymmen som ska ingå i systemet och vilka användare som ska ha tillgång.
Antingen kontaktas tillverkaren direkt, eller så kontaktas en återförsäljare/installatör kontaktas för att besiktiga fastigheten och planera installationen. En expert behöver oftast se över att förutsättningarna är korrekta, och kan sen ge en rekommendation av system.
När systemet har planerats kan installationen av enheter börja. Detta inkluderar installation av kortläsare, passerkoder, centralenheter och andra enheter som krävs för systemet. Kabeldragning kopplar samman enheterna i passersystemet. Detta innebär att dra kablar mellan enheterna och installera nödvändig hårdvara för att säkerställa att signalerna överförs korrekt.
Kabeldragningen är oftast den del av installationen som är dyrast, då man oftast måste borra genom väggar och golv. Ju mindre kabeldragning, desto enklare och snabbare blir installationen.
Efter att enheterna har installerats och kabeldragningen har slutförts, måste mjukvaran som styr passersystemet konfigureras. Detta innefattar att skapa användarkonton, definiera behörigheter och inställningar för hur systemet ska fungera.
Efter att installationen är klar måste systemet testas och valideras för att säkerställa att det fungerar korrekt. Detta inkluderar att testa systemet för att säkerställa att enheterna fungerar korrekt, att testa anslutningen mellan enheter och mjukvara samt att testa systemet i en faktisk användarmiljö.
Efter att passersystemet har installerats och validerats måste det uppdateras och underhållas för att säkerställa att det fortsätter att fungera korrekt.
För lokal mjukvara innebär det att installera uppdateringar och säkerhetspatchar för mjukvaran, regelbunden rengöring och underhåll av enheter samt övervakning av systemet för att upptäcka eventuella problem eller fel. Det tillkommer ofta en kostnad för att uppdatera lokal mjukvara och server.
För molnbaserade digitala passersystem ingår oftast uppdateringar och patchar i priset, och systemet har automatiska varningar för att förenkla administration och underhåll.
Integrationer är förmågan att kombinera och integrera passersystem med andra säkerhetssystem eller informationshanteringssystem. Genom integration kan man skapa en centraliserad lösning som gör det möjligt att hantera flera olika säkerhetssystem samtidigt, vilket kan öka effektiviteten och säkerheten.
Ett exempel på integration kan vara att koppla samman passersystemet med inbrottslarmet i en byggnad. Om inbrottslarmet utlöses, kan passersystemet automatiskt stänga av eller begränsa tillträdet till byggnaden och utrymmena. Detta minskar risken för skador och stöld. Ett annat sätt är att integrera fastighetsboxarna, så att boende kan använda samma teknologi för att öppna sina postfack.
Integration av passersystem med andra system kan också ge användare bättre överblick över säkerheten. Genom att sammanföra data från olika system kan man enklare hantera och övervaka säkerheten och få en helhetsbild av säkerhetsläget.
För att integrera passersystem med andra system behöver man vanligtvis en programvara som kan koppla samman systemen och göra det möjligt att överföra data mellan dem. Det är också viktigt att systemen är kompatibla och kan arbeta tillsammans för att uppnå önskat resultat.
När man överväger passersystemintegration bör man också ta hänsyn till säkerhetsrisker och säkerhetskrav. Det är viktigt att säkerställa att integreringen inte öppnar för säkerhetsbrister eller försvagar säkerheten i någon del av systemet.
08-751 81 81