Hur länge får man spela hög musik i lägenhet?

Hur länge får man spela hög musik i lägenhet

Hur länge får man spela hög musik i lägenhet? Det är sedan länge känt att den som bor i lägenhet inte får spela för hög musik för sent på kvällarna. Ändå finns det ingen lag som kan styrka detta. Bor du i lägenhet och undrar hur länge du kan spela musik är svaret således varierande beroende på vem du väljer att fråga.

Majoriteten av alla som bor i lägenhet vet dock om den oskrivna lagen att ha det lugnt och tyst mellan klockan 22:00 på kvällen och 07:00 på morgonen, men vad gäller egentligen?

Visa respekt för dina grannar

Eftersom det inte finns någon lag som säger när du ska sänka musiken och när det måste vara tyst om kvällarna kan det vara svårt att veta vad som gäller. De allra flesta hyresvärdar brukar dock skriva i avtalen att man inte får störa varandra, vilket är något som just musik kan göra. Du har rätt att spela hög musik under både dagar och kvällar, men är det så att grannarna klagar eller du blir tillsagd av hyresvärd eller jour är det viktigt att du sänker musiken och att du håller ljudnivån på en respektabel nivå.

Måste man vara knäpptyst?

Nej! Du vet aldrig hur ljudkänslig din granne kommer att vara eller vilken livsstil denne har. Huruvida dina grannar arbetar nattskift eller inte är således inget som ska påverka din vardag. Du behöver inte möblera om och renovera mitt i natten eller mycket tidigt på lördagsmorgon då många är lediga och vill sova ut, men du behöver inte heller smyga på tå.

I de allra flesta fall kommer du inte att störa dina grannar (eller bli störd själv) om ljudnivån hålls respektabel hela tiden. Är det så att du ska ha födelsedagsfirande eller inflyttningsfest är många grannar okej med högre ljud om du först meddelar, t.ex. med en lapp i trapphuset. Se bara till att lämna telefonnummer så att de kan höra av sig om ljudnivån blir för livad.

En ny lag från 2021 ger polisen rätt att ge böter på plats.

Källa: https://www.hyresgastforeningen.se/stod-och-rad/storning/far-jag-ha-fest-och-spela-musik-i-min-lagenhet/

Varukorg