Kundcase: Vallentuna-Nyby samfällighetsförening

I norra Vallentuna ligger 150 charmiga radhus i längor i en oas omgivet av grönmark. Hagvidson Västenvinden förskola och Västanberga gruppboende ligger också i området. Ungefär en kilometer bort ligger tågstationen Ormsta. Tåget som stannar vid Ormsta är den populära och idylliska Roslagsbanan.

Radhuslängorna som ligger placerade som en solfjäder. Både radhusen och kringbyggnader är röda med vita detaljer. Genom området går en smal och fin asfaltsväg, omgiven av grönt gräs. Den vägen är avsedd för bilar. Sen finns mindre vägar för de som går och cyklar.

Som ett led i samhällets behov att effektivisera postutdelningen installerar fler och fler radhusområden fastighetsboxar. Det är Forum För Fastighetsboxar, som för de Fria Postutdelarna, driver utvecklingen framåt avseende implementering av fastighetsboxar.

Boxicon Fastighetsboxar är en av Sveriges största leverantörer av postboxar. De har tagit fram den populära modellen Lynx Ute, en produkt helt tillverkad i Magnelis och med funktioner för att både kunna sitta utomhus, utan skydd, i många långa år och det medan post och paket hålls torra och trygga i sina fack.

När Vallentuna-Nyby samfällighetsförening ålades att införskaffa postboxar valde föreningen Boxicons modell Lynx Liggande. Föreningen valde att själva installera systemen inne i tre olika ekonomibyggnader, om vardera 50 postfack. För varje anläggning installerades tre system om 2×9, alltså tillsammans 6×9 (54) postfack.

Normalt installerar samfälligheter utomhussystem, men Vallentuna-Nyby samfällighetsförening hade ekonomibyggnader som de kunde inreda som postboxrum.

Fördelen med utomhussystem är att de ofta sitter mer tillgängliga för de boende. Samtidigt kan det finnas fördelar att placera dem inomhus också. De utsätts inte för regn och rusk, och kan monteras utan särskilda skydd, och utan speciallås.

Varukorg