Kvillegatan

Kvillegatan

Mitt emot Nordstan, på andra sidan inloppet till Göteborg, ligger, i Stadsdelen Brämaregården, lägenhetsområdet Porslinsfabriken. Trots det centrala läget är det mycket grönt och en naturnära känsla i området. Keillers park, ett stort grönområdet, ligger 200 m från Kvillegatan, en av gatorna som omger bostadskomplexet. 

När Peab byggde nya bostäder i området i 2009 valde de att testa en utomhusanläggning för att ta emot brev, på Kvillegatan. Det vanliga på centrala adresser är att placera fastighetsboxarna inomhus, vilket dels skapar spring i trapphusen, och dels även gör att det blir fler olika installationer. Med en samlad anläggning utomhus för flera entréer kan fler boxar samlas på en plats.

För de boende innebär det mindre spring i trapphusen, och för posten blir det en än effektiva utdelning. På Kvillegatan täcker anläggningen upp för ett stort antal adresser, och den kan sägas stilbildande för hur det kan göras i Sverige.

100 m över havet, i förorten Angered, norr om Göteborg ligger Brf Österhöjden. Föreningen bestämde 2022 att de skulle installera nya fastighetsboxar för att modernisera sin post- och paketmottagning. De ville ha en installation likt den på Kvillegatan, men av mer modernt snitt, och med det bästa av vad som finns att få tag på idag av fastighetsboxar.

Fastighetsboxarna på Kvillegatan är av en äldre modell, tillverkad i Kina, i elektrongalvaniserad plåt som gör att de inte motstår korrosion så bra som vi idag förväntar oss av utomhusprodukter, och har bytts ut minst en gång sedan de installerades enligt fastighetsägaren.

När Brf Österhöjden över ett decennium senare ska investera i nya fastighetsboxar finns modeller på marknaden som inte fanns i 2009, när fastighetsboxar installerades på Kvillegatan. Valet föll på Lynx Ute från Boxicon. En fastighetsbox helt tillverkad i varmförzinkad plåt av hög kvalitet, DX51D+Z275, som ger ett mycket gott korrosionsskydd. Föreningen valde också att installera benstativ från Boxicon, för att få en prisvärd och stabil konstruktion.

Varukorg