Hur fungerar ett elektroniskt lås?

Hur fungerar ett elektroniskt lås

Hur fungerar ett elektroniskt lås? Elektroniska dörrlås är det absolut bästa och säkraste alternativet för dig som vill kunna hålla sina saker säkra och samtidigt slippa ha koll på nycklar, knippor eller brickor. Fysiska nycklar har länge varit det enda alternativ till lås som funnits, men då nycklar lätt kan tappas bort har det inte säkerställt den säkerhet som många behöver.

Elektroniska lås kan se ut på flera olika sätt. De finns enklare modeller där du använder dig av brickor för att skicka en signal till låset så att det öppnar sig, men det finns också elektroniska lås där du använder en kod. Fördelen med det sistnämnda är att du kan hålla koden helt hemlig från andra och på så sätt skydda dina tillhörigheter på bästa sätt.

Hur fungerar ett elektroniskt lås med kod?

Elektroniska lås med kod är det vanligaste alternativet. Låsen fungerar helt enkelt som så att du behöver en kod för att de ska öppnas. Koden väljer du själv och är viktig att ha i minnet. Vill du inte skriva ner den kan du med fördel ge koden till någon du anförtror dig till och där du vet att den är säker.

Det är inte helt ovanligt att elektroniska lås som används till ytterdörrar eller företag kan ha flera koder registrerade, t.ex. en som bara huvudmannen har och en kod som delas ut till familjemedlemmar eller anställda. Om en anställd slutar på företaget kan du huvudmannen gå in och justera så att denna inte längre har tillträde till lokalerna.

När passar elektroniska lås?

När elektroniska lås var nya på marknaden var det främst större företag som använde sig av de, men idag kan de med fördel användas till precis vad som helst. Syftet med låset är att du ska slippa nyckelhantering. Om du sen väljer att använda det till din hemliga dagbok, till resväskan eller till altan- eller ytterdörren har ingen betydelse.

Läs mer om låsets historia: https://www.tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/100-innovationer/laset/

Här betygsätts 50 st populära varumärken

Varukorg