Offert

Hur tillverkas en fastighetsbox?

Det är en komplicerad process att tillverka en modern fastighetsbox, med många duktiga hantverkare och stora maskiner involverade. Nedan följen en kort beskrivning av processen och vilka maskiner och material som behövs. Ta en titt på videon eller läs mer nedan.

 

Råvaror

En fastighetsbox tillverkas i princip uteslutande av plåt. Ca 90 % av vikten utgörs plåt. Efter plåt kommer pulverlack, som är ca 5 % av fastighetsboxens vikt.

En postbox omgärdas av ett lager om ca en tiondels millimeter pulverlack och som både ger boxen färg och lyster, men även ett utomordentligt skydd mot korrosion och annan fysisk åverkan. En bra och rätt applicerad pulverlack ger en fin och stark yta i flera decennier. Ytan kan lätt torkas av och hållas ren under fastighetsboxens livslängd. 

Ytterligare beståndsdelar i en postbox är smålås, popnit, skruv, mutter, centralås och gångjärn. De utgör tillsammans ca 5 % av boxens vikt.

Steg i tillverkningen

Från att skivor av plåt är på plats i fabriken behövs en stans- eller laserbearbetningsmaskin. Under den här processen formas plåtarna platta form, hål i plåten tas upp, hörn rundas och liknande. 

Nästa del i processen är att forma den tredimensionella strukturen. Det görs i bockningsmaskiner. Det finns olika typer av sådana maskiner, för en postbox används ofta hand- eller robotbetjänade panelbockar. Bockningen innebär helt enkelt att de platta plåtarna viks. Efter det här momentet har man flera fristående delar, exempelvis luckor, sidoplåtar, delar av en centraldörr mm.

Efter det monteras många av boxens delar ihop till delvis färdig postbox. Det görs genom att delarna kopplas ihop och fästs tillsammans med popnitar, skruv och mutter. Att vi inte monterar alltihop på en gång är för att kunna komma åt att lackera både in- och utsida av hela fastighetsboxen.

Nästa process är lackering. Delarna till boxen hängs upp på en lina, som i vår fabrik i Västervik är 207 m lång. På sin långa resa i pulverlacken kommer plåten att tvättas noggrant i flera steg; torkas ordentligt i en ugn så att den är torr inför appliceringen av pulver. Sedan appliceras pulverlacken till plåtens ytan. Den fäster magnetiskt och jämnt på plåtens yta. Sista steget är att lacken bränns i en ugn för att få den fina och slitstarka yta som boxen har när den kommer till våra kunder. 

Slutmontering

När alla delar är målade slutmonteras boxarna. Då monteras alla delar samman och fastighetsboxarna kvalitetstestas. Vi sänder alltid postboxarna kompletta till våra kunder. Smålås är installerade, avlastningsbord på plats och boxarna testas så vi är säkra på att det som kommer ut till kund fungerar.

 

Ta hjälp av en expert

Kontakta oss för att få tips, råd, vägledning eller en offert. Vi har hjälpt projekt i alla storlekar och med alla möjliga förutsättningar.

08-751 81 81

Kontakt

Boxicon fastighetsboxar

Boxicon moderniserar trapphus med miljövänliga, svensktillverkade fastighetsboxar för post och paket.
Få offert
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram