Plastskydd

Plastskydd

Till Boxicons postboxar följer ett plastskydd vid leverans, som är monterat i namnskylshållaren. Syftet med plastskyddet är i första hand att testa skylthållaren så att den passar perfekt för skälva namnskylten, som normalt i papper eller i ett plastmaterial. Det finns alltså inget behov av att ha plastskyddet monterat framför eller bakom namnskylten, även om det går bra.

Plastskydden tillverkas i ett genomskinligt plastmaterial. Plasten är av typen APET, och klipps hos GOP i Sundbyberg, utanför Stockholm. Plasten är 0,25 mm tjock, något tjockare än ett vanligt papper.

De flesta postboxar har någon form av plastskydd för sina namnskyltar. Kort kan vi säga att det finns fyra tycker av namnskyltar, alla med plastskydd framför.

1.      En vikt plastskiva med dubbelhäftande tejp som limmas fast på hyllplan eller en hållare och där namnskylten placeras. Det har varit den vanligaste i Sverige under ett antal år, men den får alltmer konkurrens från mer moderna namnskyltar som är bättre. En nackdel med den här modellen är att den lätt lossnar från hållaren, en annan nackdel är att den kräver två händer för att märka upp och det är inte helt lätt att böja upp skylten. En fördel är att den är billig att producera.  

2.      Två plastbitar som klickas fast i fronten på fastighetsboxen, och kan läsas från både insidan och framsidan av luckan. Det här var den vanligaste modellen i Sverige fram till ungefär 2010 när den började konkurreras ut av den vikta plastskivan med dubbelhäftande tejp.

3.      En bockad plåt, i hyllplanet eller separat hängande från hyllplanet, och som snabbt blivit allt populärare. Det här är en modell som inte kan lossna och är relativt enkel att märka upp. Det som är lite sämre är att det går att pilla bort namnet från fronten.

4.      Framtidens namnskylt kommer lanseras av Boxicon under 2023, och består av en gjuten plasthållare. Den kombinerar fördelar från tidigare generationer, men utan nackdelar.

Tänk på plastavfallet om du väljer plastskydd. Läs mer på: https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/avfall/avfallslag/plastavfall/

Varukorg