Barnvagn i trapphus vad gäller?

barnvagn i trapphus vad gäller

Barnvagn i trapphus vad gäller? Som småbarnsförälder är det få saker som är lika jobbiga att förvara som barnvagnen. Det är långt ifrån alla som har en tillräckligt stor hall för både kläder, pulkor, skor och barnvagnar ska få plats. Det är dessutom ännu färre som har tillgång till ett eget hus där en smutsig och blöt barnvagn kan få torka ute på verandan.

Svaret är nej, du får inte ha barnvagnen i trapphuset (i alla fall inte enligt lag) 2 kap. 2 § LSO)

Bor du i lägenhet kan det vara lockande att förvara barnvagnen i trapphuset, men innan du låter den ta upp plats i bostadens allmänna utrymmen finns det några saker som är viktiga att tänka på. Det är nämligen ingen hyresvärd som tillåter att barnvagnar eller andra stora föremål förvaras i trapphus på detta sätt. I många fall kan det till och med vara olagligt.

Varför är det förbjudet?

Det kan vara svårt att förstå varför det är förbjudet att förvara barnvagnen i trapphuset, men det beror helt enkelt på brandsäkerheten. Skulle det vara så att det börjar brinna i trapphuset eller i en lägenhet ska alla hyresgäster kunna ta sig ut på ett tryggt och säkert sätt. Det ska inte finnas saker i trapphuset som kan orsaka skada eller som kan blockera ytterdörren. En annan orsak till att barnvagnen inte får stå i trapphuset är helt enkelt för att den kan hjälpa branden att sprida sig till allmänna utrymmen eller till närliggande lägenheter.

Barnvagnar och bostadsrättsföreningar

Det är dock inte alla lägenheter och trapphus som förbjuder barnvagnar. När det kommer till bostadsrättsföreningar finns det vissa som kan godkänna att du förvarar barnvagnen i de allmänna utrymmena, som t.ex. trapphuset eller i entrén. Huruvida det är möjligt eller inte beror på hur trapphuset är utformat, vart vagnen ska placeras och om den kommer att orsaka problem om bostadshuset snabbt behöver utrymmas på grund av brand eller annan olycka.

Källa: https://www.brandskyddsforeningen.se/brandsakerhet-i-hemmet/flerbostadshus/

Varukorg