Centrallås till fastighetsbox

Skillnaden mellan en brevlåda och en fastighetsbox är att hela fastighetsboxens front går att öppna med en centrallåsnyckel. Centrallåscylindern, eller huvudlåscylindern, är ett Desmo låssystem som tillverkas av Assa. Centrallåsen fungerar så att det finns nycklar som passar inom ett helt utdelningsdistrikt. I tillägg har fastighetsägaren en egen nyckel för att öppna systemen. Det senare är bra tex om en boende tappat sina nycklar, och ett enskilt cylinderlås måste bytas ut.

Boxicon levererar alltid kompletta fastighetsboxar, men centrallåsen måste beställas av dig som kund. Det tillkommer ingen kostnad för dig som kund när du beställer centrallåscylindrar, det ingår i fastighetsboxens pris. Huvudlåscylinder beställer ni via www.fastighetsboxar.se. När ni beställer centrallåset vet också posten att ni ska installera fastighetsboxar, och att de ska komma för att besiktiga fastighetsboxarna.

Att installera centrallåscylindern är enkelt. Det krävs en mindre spårskruvmejlsel, samt centrallåscylindern och de tv medföljande skruvarna. Se vår film om hur du installerar huvudlåscylindern.

Det finns i Europa två sorters fastighetsboxar. Boxar med och utan huvudlåscylinder eller centrallåscylinder. I länder som Danmark och Tyskland används inte centrallås. Istället kan bara de enskilda postfacken öppnas. Det är alltså ungefär som enskilda brevlådor som sitter ihop.

Fördelen med att inte ha centrallås är att det bara är den boende som kommer in i sitt fack. En annan fördel är att systemen kan tillverkas en aning billigare, då centrallåsen kräver en speciell typ av centraldörr, eller huvuddörr, som är relativt komplicerad och dyr att ta fram. Den kräver också en del plats vilket gör boxarna något större.  

Nackdelen är att det inte går att det inte är lika enkelt att dela ut större paket i postfacken, och att inkastet måste vara större, vilket dessutom gör facken mindre säkra – trots att bara den boende har tillgång till facken med sin nyckel.

I Sverige, Norge och Frankrike, för att nämna några, ska fastighetsboxar vara utrustade med centrallås och ha centraldörrar. Då kan brevbäraren öppna hela fastighetsboxens front och sortera in post och alltså även paket. För 10 år sedan var det få paket och istället många brev, idag är möjligheten att ta emot paket en av de stora fördelarna med postboxar utrustade med centrallås.

Källa: https://www.pts.se/sv/privat/post/fa-brev-och-paket22/fastighetsboxar/

Varukorg