Hur skaffar man postbox?

Initiera en investering

Att skaffa en postbox, eller fastighetsbox som det också kallas, för en bostadsrättsförening eller samfällighet är en relativt enkel sak. Det brukar börja med att någon eller några i föreningen föreslår att postboxar ska installeras för att öka tryggheten i fastigheten, eller för att öka servicen genom att möjliggöra paketmottagning eller liknande. Eller så initieras förslaget genom att posten kräver att boxar ska installeras.

Se över era behov

Det vanligaste är att fastighetsboxar placeras inomhus i ett trapphus, och att det finns minst ett fack per lägenhet i trapphuset. Har din bostadsrättsförning tre entréer med 8, 15 respektive 20 lägenheter, är ert behov tre fastighetsbox-installationer med minst 8, 15 och 20 postfack.

Om det inte finns plats inomhus, eller att ni vill minska spring i trapphusen, kan ni placera fastighetsboxarna utomhus. I exemplet ovan, och alla boxar placeras utomhus på en plats, blir ert behov 8+15+20=43 postfack på en plats.

Andra saker att tänka på

När ni har bestämt ert behov finns det ett antal vanliga val att göra:

  • Vilken färg på produkterna?
  • Ska ni extra paketfack för större paket?
  • Installerar ni själva, eller vill ni be leverantören?
  • Var ska boxarna placeras?

Hur du väljer rätt leverantör

Nästa steg är att hitta en leverantör av fastighetsboxar. Det finns ett antal tillverkade som producerar eller låter producera fastighetsboxar som är godkända för bruk i Sverige. Exempel på tillverkare är Boxicon fastighetsboxar, Renz, Svenska fastighetsboxar, Sonesson och Boxit design. Du hittar alla godkända leverantörer på forum för fastighetsboxar FFFs hemsida.

Berätta för dem hur många postfack ni ska ha, och vilka andra krav ni har. Ni kommer att få en offert från leverantören eller från en av deras återförsäljare.

De flesta leverantörer idag är seriösa och presenterar bra produkter för inomhusbruk. Det betyder att vem du än väljer kan du vara trygg i att postboxarna kommer att fungera tillfredsställande, så länge de sitter inomhus. Ska fastighetsboxarna sitta utomhus, är valet desto viktigare. Fastighetsboxar utomhus måste vara gjorda i rätt material. Minst varmförzinkad plåt krävs för tillfredsställande korrosionsskydd. Färgen måste vara UV-beständig. Låsen ska klara minusgrader, och gärna vara dränerade så att vatten kan ta sig ut om det kommer in. Klart bäst är stiftlås, jämfört med skivlås.

När du väl har fått bekräftat att leverantören uppfyller krav, alltså för inomhus gör alla det, för utomhus är det färre som gör, så får du välja av vad du tycker är viktigast för din förening med era postboxar.

Pris, service, design, produktionsland, hur leverantören jobbar med att minska miljöpåverkan och andra faktorer.

Beställ lås separat

Alla leverantörer levererar kompletta boxar, men det du alltid behöver göra är att beställa centrallås och anmäla postboxarna för drift. Det görs på forum för fastighetsboxar FFFs hemsida. Låsen ingår i priset från leverantören, men du behöver göra anmälan själv.  

Leverans och installation

Du köper postboxar som du monterar själv, eller du köper postboxar med installation inkluderad. När boxarna väl är på plats, delar du ut nycklarna, märker upp postboxarna med namn och väntar på att posten ska godkänna boxarna innan utdelningen börjar.

Slutligen

Det har blivit relativt enkelt att skaffa postbox. Prata gärna med en eller flera leverantörer, då får du hjälp och råd. Du kan också prata med någon hos Postnord, få tips och hjälp från dem. En fråga som ibland dyker upp är placeringen. Det kan vara svårt att veta var de ska placeras, då är det bra att rådfråga brevbäraren, eller någon annan från posten eller en leverantör.

Kontakta oss så berätta vi gärna mer om hur processen brukar gå till.

Källa: https://www.pts.se/sv/privat/post/fa-brev-och-paket22/fastighetsboxar/

Varukorg