Hur högt ska en postlåda sitta?

hur högt ska en postlåda sitta

Hur högt ska en postlåda sitta? Har du köpt en ny, fin postlåda och är i full färd med att sätta upp den? Då är det viktigt att du tar hänsyn till några riktlinjer så att placeringen av lådan blir rätt. På så sätt kommer du både att göra dig själv och brevbäraren nöjd. Läs vidare för att ta reda på hur du placerar din postlåda rätt.

Så högt ska en postlåda sitta

Har du redan en befintlig postlåda? Då är det bra om du sätter den nya postlådan på samma plats. Skulle du vilja ändra placeringen på din postlåda måste du först kontakta Postnord och berätta om ändringen du tänkt att göra för det lokala utredningskontoret. Skulle du hoppa över detta steg finns det en risk att försändelser inte kommer att delas ut till dig.

Du bör också noga tänka på på vilken höjd du sätter postlådan. Postlådan ska nämligen vara enkel för brevbäraren att nå. En för låg eller för hög postlåda kan vara svår att nå för brevbäraren från utdelningsfordonet. Detta kan leda till att du inte får din post. En postlåda rekommenderas sitta på en höjd av 90-110 centimeter. Då kan brevbäraren enkelt nå den från sitt utdelningsfordon. Postlådan ska också vara vänd mot vägen och inte skymmas av något. Tänk på att det ska vara enkelt för brevbäraren att lägga ned post i den.

Se till att postlådan sitter stadigt

När du har hittat en bra höjd för din postlåda bör du förankra den på ett bra sätt. Sätt den gärna på en ordentligt nedgrävd stolpe. Då finns inte någon risk för att stolpen hamnar på sniskan och därmed gör brevlådan lägre. Det går också bra att placera postlådan på ett staket förutsatt att det är tillräckligt högt. Bor du utanför en tätort brukar postlådan sättas i en så kallad lådsamling tillsammans med grannarnas postlådor. Det är viktigt att se till att även lådsamlingen har en korrekt höjd.

Läs mer om varför det är viktigt att postlådan sitter på rätt höjd: https://sverigesradio.se/artikel/1249130

Varukorg