Hur många villor finns det i Sverige?

Hur många villor finns det i Sverige

Hur många villor finns det i Sverige? I Sverige bor många i villa. Eget hus ger mycket frihet och du har också en egen trädgård.

Så många villor finns det i Sverige?

I Sverige finns det ungefär 2,5 miljoner villor, eller bostadslägenheter i småhus som SCB definierar en villa. Källa.

I folkmun är en villa ett eget hus med tomt och vanligtvis garage. När man talar om villor så menar man inte parhus eller radhus. Däremot ingår parhus i samma kategori som villor i ett juridiskt perspektiv. Svenskar gillar att bo i villa. Med en befolkning på 10 miljoner invånare och hela 2,5 miljoner villor, så innebär det att många svenskar äger sitt hus och bor i egen villa. De flesta villor finns i bostadskvarter, särskilda områden med just villor. Det finns också många villor ute på landet.

Fördelar med att bo i villa

I slutändan vill de flesta personer äga sitt boende. Antingen köpa en villa, ett radhus eller en bostadsrätt. Den stora fördelen med just villa är att du har egen tomt och garage. Du är verkligen din egen och kan renovera, tapetsera och göra vad du vill i din trädgård. Naturligtvis måste du ansöka om bygglov om du ska bygga ut, men du har stora möjligheter att bygga om huset så att den passar dig och din familj på bästa sätt. Förutom garage och trädgård så har många villor också en altan. På sista tiden har det även blivit populärt med egen pool i trädgården.

Äga villa

Det är många som vill bo i villa och inköpspriset är därför högt, särskilt i större städer som Stockholm, Umeå och Uppsala. När du bor i eget hus är du ansvarig för allt. Det finns ingen hyresvärd eller bostadsrättsförening som hjälper dig. Det innebär både mycket frihet och ansvar. Om tvättmaskinen går sönder eller om det blir översvämning i badrummet måste du kontakta hantverkare på egen hand.

Varukorg