Hur mäta temperatur i lägenhet?

Hur mäta temperatur i lägenhet

Hur mäta temperatur i lägenhet? Trivs du inte riktigt med ditt inomhusklimat? Kanske tycker du att det är för kallt eller för varmt i din lägenhet? Då kan det vara bra att mäta temperaturen innan du tar upp frågan med din värd eller din bostadsrättsförening. Här kan du läsa om hur du mäter temperaturen för att få en så korrekt angivelse som möjligt.

Så mäter du temperaturen korrekt

För att mäta temperatur i din lägenhet behöver du en vanlig inomhustermometer. För att temperaturangivelsen ska bli korrekt gäller det att du placerar din inomhustermometer rätt. Termometern bör placeras mitt i rummet ungefär 60 centimeter ovanför golvet. Du bör inte lägga termometern i ett fönster eller vid en yttervägg. Termometern bör inte heller ligga direkt på golvet. En bra regel är att termometern ska befinna sig ungefär en meter från närmaste vägg. På så sätt får du en så korrekt temperaturangivelse som möjligt.

Att mäta korrekt är viktigt om du vill ta frågan vidare till din hyresvärd eller din bostadsrättsförening. I vissa fall kan du nämligen få kompensation om det är för varmt eller för kallt i din lägenhet.

Vilken temperatur är korrekt?

Man brukar säga att temperaturen i en lägenhet bör ligga mellan 20 och 23 grader. Är du hyresgäst ska det vara minst 20 grader varmt i din lägenhet. Skulle temperaturen ligga över 23 grader kan lägenheten anses vara för varm. Finns det avvikelser i temperaturen i din lägenhet bör du göra en felanmälan.

Det är också viktigt att du själv ser till att du inte själv bör ansvaret för ett dåligt inomhusklimat. För tunga gardiner framför elementen kan göra att värmen inte sprids på ett korrekt sätt i rummet. Tilltäppta ventilationer och friskluftsintag kan i sin tur göra att det blir för varmt i lägenheten. Se därför till att du inte gjort något av dessa misstag innan du lämnar in en felanmälan.

Det finns riktlinjer för hur kallt det får vara i en lägenhet. Se källa: https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/miljohalsa-och-halsoskydd/tillsynsvagledning-halsoskydd/temperatur/

Se videon från HSB

Varukorg