Vad betyder att lägenheten är pantsatt?

Vad betyder att lägenheten är pantsatt

Vad betyder att lägenheten är pantsatt? I samband med att du ansöker om ett större lån kan du behöva använda en säkerhet för lånet. Säkerheten är till för att banken ska känna sig trygg med att de får återbetalning av lånet enligt överenskommelse. En säkerhet kan vara en bil eller en båt, men det vanligaste är att pantsätta en lägenhet.

Har du en bostadsrätt kan du pantsätta lägenheten för att öka chansen för att få ett lån beviljat. Detta krävs ytterst sällan om du ska ta ett privatlån, eftersom denna form av lån inte kräver någon säkerhet. Dock kan du göra det för att, som tidigare nämnt, öka chansen att få lånet, t.ex. om du har dålig kreditvärdighet sedan tidigare.

Pantsättning av lägenhet – så funkar det

Om du tar ett lån och använder din bostadsrätt som säkerhet innebär det att din lägenhet har blivit pantsatt. Lägenheten är fortfarande din och kan användas precis som vanligt, men pantsättningen fungerar som en trygghet om du inte kan betala tillbaka lånet i tid.

Skulle det vara så att du inte har råd att betala tillbaka lånet har banken full rätt att få ut betalning från din bostad. Denna betalning har de rätt till innan fordringsägaren. Detta har också gjort att allt fler känner en osäkerhet för att pantsätta bostaden. Innan du tar ett lån med din lägenhet som pant är det således viktigt att du har råd att betala av skulden, med ränta inkluderad.

Hur fungerar pantsättning om man är gift?

Om du är gift eller sambo behöver du ha din partners godkännande innan du använder bostaden som pantsättning. Detta gäller även om det är du som står på kontraktet och därmed står som ägare. Observera att din lägenhet fortsätter att vara pantsatt även om du väljer att sälja den vidare till en annan person.

Källa: https://www.bostadsratterna.se/aemnen/p/pantsattning

Varukorg