Hur varmt får det vara i en lägenhet?

Hur varmt får det vara i en lägenhet

Hur varmt får det vara i en lägenhet? Bor du i en villa eller ett radhus har du själv möjlighet att välja hur kallt eller varmt du ska ha det i hemmet. Bor du däremot i en lägenhet kommer du behöva anpassa dig en hel del efter vad din hyresvärd tycker och de allmänna bestämmelser som finns.

Denna tabell gäller enligt folkhälsomyndigheten

RiktvärdeKall årstidSommar
Operativ temperatur, varaktigt24 grader Celsius26 grader Celsius
Operativ temperatur, kortvarigt26 grader Celsius28 grader Celsius
Är det varmare än 24 grader så har du rätt att klaga till hyresvärlden.

Föredrar du att ha det svalt i bostaden under vinterhalvåret kan du enkelt justera detta genom att reglera elementen i hemmet. De moderna element som installeras i hyresrätter idag är dock självreglerande för att säkerställa en balanserad temperatur året runt. Under sommaren brukar de flesta stänga av sina element helt och hållet och de automatiska elementen stängs av. Det behöver dock inte innebär att din inomhustemperatur är sval och skön när det är som varmast utanför dörren.

Bo i lägenhet – hur varmt får de vara?

Under sommaren kan det bli riktigt hett utanför fönstret och det gäller även i våra bostäder. Många hyresgäster eller lägenhetsägare är osäkra på vad det som gäller och vilken maxtemperatur som man ska acceptera. Tittar vi på de bestämmelser och allmänna råd som Folkhälsomyndigheten har satt upp är det maximalt 26 grader inomhus en normal sommardag. Resten av året är det maximalt 24 grader som gäller.

Vad händer om det blir värmebölja?

Är det värmebölja är Folkhälsomyndighetens allmänna råd svåra att följa för både hyresvärdar och bostadsrättsföreningar. I dessa fall kan du behöva anpassa dig till högre temperaturer och vida andra åtgärder för att stänga värmen ute.

Vid tillfälliga toppar gäller en maxtemperatur på 28 grader. Genom att stänga fönster, dra ner persienner och investera i ett bra kylaggregat kan du få en mer behaglig temperatur inomhus. Det sistnämnda är en mycket bra lösning, men inget du kan kräva av din hyresvärd eller få kompensation för i efterhand, t.ex. för installation eller köp.

Varukorg