Vad drar mest el i en lägenhet?

Vad drar mest el i en lägenhet

Vad drar mest el i en lägenhet? När elpriserna skenar är det många som tänker sig lite extra för när det kommer till elförbrukningen. Genom att ha koll på vilka maskiner och föremål i hemmet som drar mest el kan du enkelt använda dessa med mer eftertänksamhet.

Dessa drar mest enligt dom ledande elbolagen:

  • Elelement
  • Eldriven golvvärme
  • Eldriven handdukstork
  • Hemelektronik i stand by-läge
  • Tvätt- och diskmaskin

Bor du i ett hus har du betydligt fler energikostnader än den som bor i en lägenhet. Det beror helt enkelt på att lägenheter befinner sig i flerbostadshus där både värme, vatten och sophämtning ingår. Bor du däremot i en lägenhet är kostnaderna betydligt färre, men det innebär inte att de är få eller att du inte ska använda el på ett mer hållbart sätt. För att lyckas med detta behöver du dock ta reda på vad det är som drar mest el och vi har svaret på detta!

Energitjuvar i hemmet

Det finns många energitjuvar i hemmet, t.ex. din dator som står på standby eller tv:n som står påslagen dagarna i ända. Även den där lilla fönsterlampan som du jämt glömmer släcka drar en hel del el, men det är inte dessa som orsakar de allra högsta kostnaderna. Inte ens den där tvättmaskinen drar mest el i bostaden, även om du alltid bör vänta till maskinen är helt full innan du sätter på den.

De största elbovarna

De allra största energibovarna i ditt hem kommer du att hitta i ditt kök. Det är ett rum som få faktiskt tänker på när det kommer till att dra ner på elkostnaderna. I köket sker inte bara matlagning på en daglig basis där mikro, spis och ugn används, utan även diskmaskinen som sätts på efter varje middag, kylen och frysen drar mycket el för den som bor i lägenhet. Det sägs att en normal elförbrukning för en lägenhet ligger på ca 2500 kWh om året, men detta kan naturligtvis varierar beroende på dina levnadsvanor och hur stort du bor.

Läs mer här om hur du kan spara energi: https://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/jag-vill-energieffektivisera-hemma/spara-energi—enkla-tips/

Varukorg