Kundcase: Ostens Samfällighetsförening

På Ostkroken i Ersboda, strax norr om Umeå, ligger ett charmigt litet bostadsområde. Området ligger omgivet skog och fält och utgörs till större delen av Ostens Samfällighetsförening. Ostens Samfällighetsförening består av 8 st fristående byggnader, med vardera 4 st radhusbostäder. Det gör att Ostens Samfällighetsförening totalt förvaltare 32 st bostäder.

Det finns bara en infart som går att komma till med bil till området. Det ligger nordväst om bostäderna, där en vändplats välkomnar besökare till området med en skylt som markerar att här ligger Ostkroken 116-178.

Tidigare har brevutdelarna behövt ta ut posten ur bilen och vandra runt till områdets olika adresser för att dela ut posten. Processen är inte bara tidskrävande, men också opraktiskt, då brevbärarna inte längre delar ut bara platta kuvert utan många av de paket som dagligen skickas inom Sverige. Paketen gör det svårare att gå runt med dem i en portabel säck.

För att möjliggöra fortsatt postutdelning utan att kostnaden ska öka för mycket, är postboxar en viktig del av framtidens postala infrastruktur. Forum för Fastighetsboxar är den organisation som arbetar för att få ut fler postboxar på marknaden tog kontakt med Ostens Samfällighetsförening i 2022. Föreningen beslutade att följa rekommendationen och tog in olika förslag på fastighetsboxar.

Valet föll på Boxicons modell Lynx Ute. Det är en postbox helt tillverkad i Magnelis, ett supermaterial som ger en korrossivitetsklass C5. Postboxarna kan i princip stå hur länge som helst utan att börja rosta, och bolaget lämnar hela 12 års rostskyddsgaranti. Låsen är från Euro-locks och tillverkas i Belgien och Polen. De är väl skyddade mot fukt, och är smorda med ett fryståligt fett, vilket gör dem lämpliga för den kalla vintern i Umeå.

För att öka servicen till de boende valde föreningen att lägga till paketfack till boxarna. Det gör att brevbäraren kan lämna också lite större paket till postboxarna. Föreningen installerade själva systemen under våren 2023.

Varukorg