PoE nätverkskabel (Power over Ethernet)

poe nätverkskabel

PoE nätverkskabel kan strömförsörja olika enheter men vad är det? Det är även möjligt med PoE nätverkskabel för olika enheter att kommunicera med varandra. En PoE nätverkskabel kopplas till en enhet som kallas Power Sourcing Equipment, PSE.

PoE är en förkortning för Power over Ethernet. PoE är en teknik som möjliggör att apparater kan strömförsörjas genom en helt vanlig nätverkskabel. Båda enheterna som skickar och tar emot data måste ha stöd för PoE för att det ska fungera. Men utöver det behövs endast en kabel för att enheten ska kunna kommunicera och få ström.

PoE nätverkskabel är en populär teknik

Power over Ethernet nätverkskabel fungerar på samma sätt som exempelvis USB. Det är en teknik som är populär att använda där det finns svårigheter eller är väldigt dyrt att dra mycket olika typer av kablage eller där nätaggregat och nätadaptrar behövs utplacerade.

PoE finns i två olika standarder

Idag finns det två standarder för PoE, det är IEEE 802.af och IEE 802.3at. Den senare standarden brukar kallas för PoE Plus eller PoE +. Båda två strömsförsörjer olika enheter via en nätverkskabel. PoE plus kan leverera upp till 25 W medan PoE har ett max på 15,4 W. Mer ström gör det möjligt att driva mer resurskrävande PD-enheter. Både PoE och PoE plus betraktas som klenspänning. Det innebär att du inte behöver vara en certifierad elektriker för att genomföra en installation.

PoE nätverkskabel har många fördelar

Fördelarna med en nätverkskabel är att samma kabel kan användas för både strömförsörjning och för kommunikation. Det gör att det går att spara in på kabeldragning och mindre kabel behöver köpas in. Det innebär att det totala antalet kablar och eluttag som finns i kabelskåp eller i elrum minskas avsevärt. En annan fördel med PoE är att det är enkelt att bygga ut ett nätverk eftersom kablarna är standardiserad.

Varukorg