Postboxar för utomhusbruk

Boxicon tillverkar Sveriges mest sålda postbox för utomhusmiljö. Under 2022 levererade vi närmare 10 000 postfack för utomhusbruk till bostadsrättsföreningar, samfälligheter och andra fastigheter. Att tillverka en bra fastighetsbox för utomhusbruk är komplext och anläggningen kan behöva anpassas efter den specifika miljön.

Boxicons postbox för utomhusbruk heter Lynx Ute. Den är helt tillverkad i Sverige, i supermaterialet Magnelis. Materialet ger en korrosivitetsklass på C5 och gör vår modell till den med god marginal bäst skyddade postboxen. Vi lämnar hela 12 års rostskyddsgaranti, mest i hela branschen. Det är viktigt att välja rätt material i en fastighetsbox avsedd för att monteras utomhus. Låsen är från Euro-locks och är fryståliga ner till minus 30 grader och väl skyddade mot regn (läs mer om korrosivitetsklass här https://sv.wikipedia.org/wiki/Korrosivitetsklass).

Det är viktigt att välja en fastighetsbox som är avsedd och godkänd för utomhusbruk. Säkerställ att ingående material är avsedda för det nordiska utomhusklimatet. Varmförzinkad plåt är ett minimum, men bäst är material som rostfri plåt eller Magnelis. Olämpligt för utomhusbruk är DCO1, andra oskyddade plåtar eller elektrongalvaniserade plåtar som har ett mycket tunt rostskyddande lager. 

Andra frågor att ställa sig innan ni väljer en utomhusbox är:

  • Hur ser vindförhållandena ut där boxarna ska installeras?
  • Kommer postboxarna att sitta skyddade från regn och rusk?
  • Kan fastighetsboxarna monteras på en fasad, eller behövs stativ?

Vi har utvecklat våra produkter för att kunna monteras utomhus även under tuffa förhållanden. Fastighetsboxarna är testade för att klara regn, snö, vind och månader av minusgrader. När det kommer till post och försändelser är det en självklarhet att de ska hållas borta från väta. Även när fastighetsboxarna placeras under ett tak kan regn blåsa in från sidan. 

Våra fastighetsboxar har luckor och avrinningssystem som ser till att post och paket förblir torra. Vi har också sett till att rörliga delar inte skaver mot varandra, och det tillsammans med det förstärkta rostskyddet av ytskikten gör att våra fastighetsboxar har de bästa förutsättningarna på marknaden idag när det kommer till utomhusbruk.

Nedan några exempel på utomhusinstallationer

fastighetsboxar för utomhusbruk

Sitter postboxarna väl skyddade, i en väl skyddad nisch, kan ni välja att inte ha något tak på boxarna, eller bara ett litet tak. Se denna installation som ett exempel. Lynx Ute 2×6 + Lynx Ute 2×2 paketbox med elektronisk styrning, Nock Massiva Trähus var kund, och Belleville Arkitekter valde ut modellen. 

fastighetsboxar för utomhusbruk

Monteras postboxarna utomhus på en fasad, men på en plats som ändå är relativt väl förskonat från kraftiga vindar, är den absolut vanligaste installationen att montera på ett extra skyddande tak. Dessa Lynx Ute, 5×9 postfack, med vårt specialtak Tätt, är monterade för Brf Tingdammen, i Oxie, i Malmö. 

postboxar för utomhusbruk

Ska fastighetsboxarna monteras utomhus, på en fasad utan särskild skydd, och området är utsatt för vindar ni installera skyddsdörrar. De ger ett mycket gott skydd mot vindar. Dörrarna är utrustade med 8 slitstarka magneter och håller dörrarna stängda, samtidigt som de är enkla att öppna för boende och brevbärare. 

postboxar för utomhusbruk

Ofta finns ingen lämplig fasad att fästa fastighetsboxarna utomhus, utan de behöver monteras på stativ. Boxicons stativ är precis som postboxarna tillverkade i Magnelis, vilket gör att de inte kommer att rosta på en evighet. Vi lämnar 12 års rostskyddsgaranti. 

Nedan i Nacka, för ELM Equity. 2xa Entreprenad uppförde radhusen och installerade postboxen utomhus, på stativ. 

postboxar för utomhusbruk

Hur installeras en fastighetsbox utomhus?

Det beror på hur den ska monteras. Det finns i princip två typer av installationer, antingen monteras de på fasad, eller så monteras de på stativ. 

Att montera postboxar på fasad är betydligt enklare och alltså billigare än att fästa dem på stativ. Det följer alltid med en monteringsmanual med er beställning. Ni kan också ladda ner en anvisning från vår hemsida. Se också gärna vår film där vi monterar en postbox utomhus, med specialtaket Tätt. 

Det är våra montörer Markku och Chi Chi som monterar fastighetsboxar utomhus på en fasad i Södertälje.

Att montera fastighetsboxar på stativ kräver en del markarbeten för en bra installation. Se de här filmen om hur vi rekommenderar att du bygger ditt fundament. Självklart kan våra duktiga montörer eller samarbetspartner hjälpa er med arbetet, över hela Sverige.

Plattsättning vid installation av fastighetsboxar

Ofta är platsen där postboxar monteras utomhus inte från början tänkt att vara en plats där personer ska komma och gå dagligen. För en bättre installation kan det vara en ide att plattsätta området framför postboxen. Här visar vi en plattsättning i Uppsala.

Checklista för postboxar utomhus

Ta en titt på vår checklista nedan för att se vad vi tycker är viktigast för en fastighetsbox som ska placeras utomhus. Vi har samlat de 9 vanligaste områdena där vi ofta ser att problem uppstår.

Rätt material

Det är viktigt att fastighetsboxen är tillverkad i material lämpade för utomhusbruk. Vi använder supermaterialet Magnelis för våra utomhuspoxtboxar.

Korrosivitetsklass C4 eller högre

För utomhusbruk bör du välja en fastighetsbox med korrosivitetsklass C5 eller högre. Med lägre klass än så kommer fastighetsboxen att börja rosta för tidigt.

Inkast med skyddslucka

Vi rekommenderar att inkasten har skyddslucka – ett tillbehör som skyddar mot både smuts och nederbörd. Ska postboxarna installeras där det kan förkomma mycket nederbörd och regn rekommenderar vi dessutom skyddsdörrar.

Postfack med dränering

Hyllorna i fastighetsboxen samt fastighetsboxens undersida bör ha hål och en viss lutning så att eventuellt vatten som tränger in i postfacken snabbt kan rinna ut.

Frosttåliga cylinderlås

Låsen måste vara anpassade för utomhusbruk i kallt klimat! Se till att låsen till postfacken har dränering samt är frosttåliga ner till minst -30 C°.

UV-beständig färg

Fastighetsboxen ska sitta ute i många år, välj en UV-beständig färg som klarar år efter år ute utan att blekas för fort.

Icke-destruktiv installation

Fastighetsboxen bör installeras utan destruktiva metoder, exempelvis borra nya hål i fastighetsboxen för att fästa den på en vägg. Nya hål skadar ytskiktet och borrhål blir grogrund för rost.

Bra garantivillkor

En fastighetsboxanläggning ska sitta uppe i många år. Fastighetsboxar placerade utomhus kommer alltid vara mer utsatta och kräver råvaror och tillverkningsmetoder av högre kvalitet. Vi lämnar 12 års garanti.

Hör gärna av dig till Boxicons kunniga rådgivare. Ring på 08-751 81 81 eller mejla oss på info@boxicon.se

fastighetsboxar för utomhusbruk
Varukorg