Vad är hyresrätt?

Vad är hyresrätt

Hyresrätt är en upplåtelseform där du som hyresgäst varaktigt hyr ditt boende. Det är en av de populäraste upplåtelseformerna och lite mer än en fjärdedel av svenskarna bor i en hyresrätt. Tre av tio hushåll brukar man räkna. Det är mer än i många andra jämförbara länder.

Bra att veta: Till skillnad mot en bostadsrätt äger du inte din hyresrätt.

De flesta hyresrätter är flerbostadshus, det vill säga lägenheter. Det finns även småhus som hyrs ut som hyresrätter även om det inte är lika vanligt. Hyresvärden är vanligtvis kommuner eller bolag men det finns även privatpersoner som hyr ut hyresrätter. Hyrorna varierar beroende på läge och standard.

Fördelar med att bo i hyresrätt

Det finns flera fördelar och bekvämligheter med att bo i en hyresrätt. Framför allt kännetecknas hyresrätten av en stor dos flexibilitet. Den kräver inte att du investerar pengar i ditt boende och du behöver inte binda upp dig på dyra lån med höga räntor.

Om du är ung och på väg in på arbetsmarknaden kan det vara en fördel att bo i hyresrätt så att du är mer flyttbar om det krävs för att ta ett jobb. Som hyresgäst har du inte heller ansvar för om vitvaror, avlopp eller liknande går sönder i lägenheten. Du kan då lämna detta till hyresvärden som fixar. Detsamma gäller underhållet i lägenheten såsom att måla och spackla. Oftast har du även gratis vatten och elräkningarna är inte lika hög som i ett hus du äger själv.

Nackdelar med att bo i hyresrätt

Även om fördelar med att bo i hyresrätt är många, så finns även nackdelar om man jämför med att bo i ett eget ägt boende. Om du äger ditt boende gör du förhoppningsvis en investering då boendet ökar i värde över tid. Du amorterar på ditt bostadslån varje månad istället för att bara betala en hyra som du aldrig får åter. Du får också renovera och göra om ditt boende hur du vill, som hyresgäst är du begränsad när det kommer till det.

Källa: https://www.boverket.se/sv/om-boverket/lattlast-pa-boverket/sa-har-bor-vi-i-sverige/hyresratt/

Varukorg