Vad får man inte göra i sin hyresrätt?

vad får man inte göra i sin hyresrätt

Vad får man inte göra i sin hyresrätt? Bor du i en hyresrätt finns det flera saker som du inte får göra – jämfört med om du hade ägt din lägenhet eller bott i ett hus. När du hyr en bostad är bostaden inte din och det innebär att du kommer behöva lämna tillbaka den i acceptabelt och godkänt skick, t.ex. om du väljer att flytta vidare och lämnar över den till någon annan.

Är du osäker på vad du får och inte får göra i din bostad är det alltid bäst att kontakta din hyresvärd. Då får du snabbt svar på vad du får och inte får göra. Många renoveringar eller fix är godkända så länge de är utförda av en professionell hantverkare eller är fackmannamässigt utförda. Du kan även kontakta hyresvärden för att betala för uppfräschning i form av nya tapeter, modernare spis eller nya golv.

Badrum

Badrummet är ett våtrum som är betydligt känsligare än andra rum. Här får du inte borra eller göra några hål i varken tak, golv eller väggar. Du får inte heller måla om i badrummet eller kakla om såvida din hyresvärd inte har godkänt detta. I badrumsfallet så rekommenderar vi dig att anlita ett proffs, det finns en rad med bolag som kan hjälpa dig med det. Ett exempel är Kvik (kända och erfarna specialister)

Målning och tapetsering

Utöver badrummet har du tillåtelse att måla och tapetsera om i hela bostaden. Dock är det viktigt att arbetet utförs på ett fackmannamässigt sätt. Rekommendationen är att alltid anlita proffesionella målare, enligt olika källor ligger timdebiteringen runt 400 – 700 kr per timme (i snitt hos storstäderna)

Väggar

I en hyresrätt får du inte ta bort väggar eller på annat sätt ändra planlösningen. Du får använda enklare skiljeväggar, men inte mer än så. Du får inte heller dra ny el – oavsett om det utförs av en hantverkare.

Skåp och dörrar

Du har full rätt att ta bort både skåpluckor och dörrar, men kom ihåg att förvara dessa på en trygg plats. Vid en eventuell flytt (eller om hyresvärden frågar) behöver du kunna bevisa att originalluckor och dörrar finns kvar.

Källor: https://www.hallakonsument.se/varor-och-tjanster/det-finns-brister-i-lagenheten/

https://www.boverket.se/sv/boende/for-dig-som-bor-i-hyresratt-eller-kooperativ-hyresratt/boendeinflytande1/vad-sager-lagen/

Varukorg