Vem ansvarar för brandvarnare i hyresrätt?

Vem ansvarar för brandvarnare i hyresrätt

Vem ansvarar för brandvarnare i hyresrätt? Bor du i en hyresrätt? Då är det precis som i alla andra typer av bostäder viktigt att du tänker på brandskyddet. En av de enklaste åtgärderna för att göra bostaden brandsäkrare är att installera en brandvarnare, men vem ska egentligen göra detta och vem ansvarar för brandvarnare i en hyresrätt?

Många tror att det är hyresvärden, men är det verkligen så? Det ska vi reda ut här.

Det är fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen som ansvarar för brandskyddet i flerfamiljshus, exempelvis att varje hushåll har en brandvarnare. Men de boende är själva ansvariga för brandvarnarens skötsel och underhåll.

storstockholm.brand.se

Du ansvarar för din brandvarnare

Det som gör att det blir missförstånd kring vem som har ansvaret för brandvarnaren är troligen att hyresvärden ansvarar för fastighetens brandskydd. I brandskyddet ingår till exempel att se till att det finns fria utrymningsvägar och att varje hushåll har en brandvarnare.

Det är alltså hyresvärdens ansvar att se till att du har en brandvarnare i ditt hem. Hyresvärden har dock inget ansvar för underhållet av brandvarnaren. Det är därför du själv som får se till att brandvarnaren fungerar och att den har nya batterier. Det går med andra ord inte att skylla på hyresvärden om brandvarnaren inte skulle fungera på grund av att du struntat i underhållet.

En billig livförsäkring

Många slarvar med brandvarnare, något som är mycket olyckligt. En brandvarnare är nämligen en mycket billig livförsäkring. Var därför noga med att kontrollera att din brandvarnare fungerar med jämna mellanrum genom att trycka på knappen på den. Detta är det du och inte din hyresvärd som ansvarar för. Ett bra tips är att skriva in datum i kalendern då batteriet ska bytas ut. På så sätt har du alltid en fräsch och väl fungerande brandvarnare.

Är det hyresvärden som har satt in din brandvarnare ligger det på henne eller honom att byta ut den om den inte skulle fungera. Märker du att din brandvarnare är trasig är det därför klokt att göra en felanmälan så att din brandvarnare snabbt kan bytas ut.

Källa: https://www.storstockholm.brand.se/i-verksamheten/brandskydd-brf-hyresvardar/

Varukorg