Vilken postlåda blå eller gul?

vilken postlåda blå eller gul

Vilken postlåda gul eller blå? Tycker du det är svårt att veta vilken postlåda du ska välja? Trots att postlådor varit en del av samhället sedan lång tid tillbaka är det många som ändå lägger posten i fel låda. I de flesta fall gör det inte något och posten kommer fram till mottagaren ändå. Vill du däremot säkerställa att dina brev kommer fram snabbt, bör du ha koll på vad som gäller.

Gul postlåda

Den gula postlådan är den du säkert känner mest igen på gatorna. Det är den gula postlådan du ska använda för att skicka post utanför ditt eget lokala området och även till utlandet. Bor du exempelvis i Hägersten och vill skicka ett vykort till släkten i Småland eller Uppsala är det den här brevlådan du ska använda.

Blå postlåda

En enkel förklaring för den blå postlådan är att den ska användas för lokalpost. Det vill säga brev och annan post du vill skicka till en mottagare inom samma lokala område. Bor du exemplvis i Stockholm och ska posta ett brev till en myndighet med postadress i samma stad använder du den blåa postlådan. Den här typen av postlådor töms lika ofta som de gula, men skillnaden är att posten vanligtvis delas ut snabbare. Den behöver ju helt enkelt inte färdas lika långt som om du hade skickat brev utanför ditt område.

Vad händer om du väljer fel brevlåda?

Skulle du händelsevis lägga ett brev i en blå postlåda istället för en gul är det ingen direkt panik. I regel kommer samtliga brev i slutändan fram till rätt mottagare. Däremot kan viss försening ske eftersom sorteringen inte följer samma rutin. Ett smart sätt att förhindra att post kommer på villovägar är att skriva din egen adress på baksidan av brevet. Då kommer brevet att skickas tillbaka till dig om det helt fallerar när det gäller utdelningen till den angivna mottagaradressen.

Varukorg